Σεμιναρια
  • Register

 ΑΡΘΡΟ 9
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και ειδικότερα ότι:
• Οι χειριστές τροφίμων εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και τις εκτελούμενες εργασίες.
• Οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής πρακτικής εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή τους.
Η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να τεκμηριώνεται με κατάλληλο αρχείο που θα διατηρείται στο αρχείο προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.

Σε ποιους απευθύνεται: Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε στελέχη και προσωπικό επιχειρήσεων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για τις οποίες απαιτείται γνωμοδότηση των αρμόδιων Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της χώρας, στα πλαίσια των διαδικασιών αδειοδότησης καιπεριλαμβάνουν
• τις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου,
• τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών,
• τους παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς ,
• τις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας,
• τις μονάδες παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής,
• τις παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής
• τις μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών,
• τις επιχειρήσεις αποθήκευσης,
• τους διανομείς και μεταφορείς,
• τις επιχειρήσεις της αρτοποιητικής νομοθεσίας.
Στόχος: Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Οι συμμετέχοντες μετά την επιτυχή περάτωση του προγράμματος και την προβλεπόμενη δοκιμασία (εξετάσεις) θα λάβουν επίσημες βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από τον ΕΦΕΤ και θα στέλνονται άμεσα στους δικαιούχους.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να καταρτίσουν υποχρεωτικά όλο το προσωπικό τους, που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων βάσει της νέας ΥΑ Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 /ΦΕΚ 2718/8-10-2012
Διάρκεια: 10 ώρες
Περιγραφή: Οι εκπαιδευτικές ενότητες αφορούν την κατάρτιση απλών χειριστών σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και αρχές του HACCP που σχετίζονται με την εφαρμογή του. Οι εκπαιδευτικές ενότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι:
1. Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
2. Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
3. Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
4. Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
5. Το Εργασιακό Περιβάλλον
6. Πρακτικές καθαρισμού
7. Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
8. Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων